17 jedál a nápojov, ktoré musíte ochutnať v Kirgizsku
“Ochutnaj”, “Ešte si daj” a “Chutí ti?”
Tri vety, pri ktorých môžete upadnúť v Kirgizsku do rozpakov. Mäsité jedlá nevyzerajú vábivo, porcie sú často obrovské a je ťažké dať do slov prekvapenie z toho, akú (pa)chuť čerstvého mäsa majú niektoré jedlá. Pravdou je, že ak sa vám podarí nájsť rodinu alebo reštauráciu, kde sa varí poctivé jedlo, budete sa pri tom olizovať a verím tomu, že si necháte pridať na tanier i do pohárika. “To aby ti lepšie trávilo,” ako radi posmeľujú Kirgizi.
Čo ochutnať v Kirgizsku?
Bešbarmak
Národné jedlo Kirgizska, v každom regióne ho pripravujú trochu inak, základ je ale ten istý. Cestoviny s baraním alebo hovädzím mäsom, ktoré sa buď natrhá a zmieša s cestovinami, alebo sa veľký kus mäsa v celku nechá na kope cestovín. Bešbarmak sa v rodinách podáva na obrovskom tanieri, z ktorého jedia všetci. Rukou. Nie náhodou bešbarmak znamená päť prstov. Druhá ruka zatiaľ lyžičkou zajedá cestoviny vývarom so zeleninou, kde sa varilo mäso. Vzhľadovo to nie je pasta Italiana, zmes je dosť mazľavá kvôli masti z mäsa, ale nedajte sa odradiť.
Oromo
Predstavte si uvarený piroh s viacerými vrstvami cesta (ako lístkové, len varené) o veľkosti dlane, niekedy aj dvoch! Oromo v tvare kruhu s dierkou uprostred je plnené zemiakmi, kapustou, mäsom. Ledva sa to zmestí na tanier, aj do žalúdka. Jedzte ešte horúce. Ak je to čerstvé a cesto vo vnútri nie je vyschnuté, je to výborné.
Šorpo
Mäso, zelenina, zemiaky. Hotovo. Polievka šorpo zasýti, podáva sa ako rýchla pochúťka na zahriatie, často predjedlo v malej miske.
Borsok
Ak ste na diéte, ruky preč od borsoka. Sú to na oleji vyprážané malé pampúšiky, ktoré ak raz začnete jesť teplé, nebudete sa vedieť zastaviť. Jedia sa na zahryznutie k čaju, po obede ako dezert, pripravujú sa aj počas slávností a pre návštevu. V šialených množstvách.
Ašľan-fu
Jedno z mojich najobľúbenejších jedál v Kirgizsku. Nájdete ho na juhovýchode krajiny, na trhoch v meste Karakol. Nič nechutí v lete tak dobre, ako studená pálivá polievka s hrubými ryžovými rezancami v octovom náleve, s čili papričkou a natenko nakrájanou paradajkou a uhorkou. Na uhasenie dračej pálivosti v ústach a na perách si k tomu povinne dajte vyprážaný pirôžtek plnený zemiakmi. Neskutočne chutná kombinácia.
Manty
Komu sa zacnie za pirohami, v Kirgizsku ho zachránia manty. Varené taštičky plnené hocičím: jahňacinou, kuracinou, hubami, zemiakmi, tekvicou, alebo mäsovo-zeleninovým mixom.
Plov
Plov je síce uzbeckou špecialitou, v Kirgizsku ho nájdete vo východno-južnej časti v oblasti okolo mesta Oš a Arslanbob, kde žije silná uzbecká komunita. Kirgizská verzia plovu je ryža s mäsom, natenko nakrájanou mrkvou, cibuľou a cesnakom. Na kopec ryže dostanete grilované či varené kusy mäsa, najčastejšie baranie alebo konské, paradajko-uhorkový šalát s kopou cesnaku k tomu. Vybalancuje to silnú vôňu a chuť mäsa. Majú to v Kirgizsku premyslené.
Samsa
Ak vám názov pripomína indickú samosu, tipujete dobre. Stredoázijské samsy su tvarovo podobné vyprážaným indickým pochúťkam, len sú pečené dohneda v tandori piecke, posypané sezamom. Vnútri sú zväčša varené zemiaky, cibuľa, syr, existuje aj mäsová verzia. Je sa ako predjedlo alebo kedykoľvek máte chuť na niečo na zahryznutie.
Lagman
Rezance so zeleninou a ako inak… s mäsom. Podáva sa buď v polievkovej verzii alebo “nasucho”, bez vývaru. Lagman nájdete aj v iných stredoázijských krajinách.
Barania pečeň
Varená či opražená, nakrájaná na plátky. Podáva sa s tukom, ktorý sa natrie na plátok pečene a navrch sa dá kus uvarenej cibule. Ďalšie z jedál v Kirgizsku, ktoré vyzerá horšie ako chutí. Ponúknu vám ho pastieri na vysokohorských lúkach jailoo, alebo domáci na hostine. V reštauráciách ho nájdete len zriedka, ako predjedlo.
Konské mäso
Nuž, kone v Kirgizsku neuvidíte len počas treku v horách a na pastvinách, ale mnohokrát aj na tanieri. A to aj napriek tomu, že Kirgizi považujú koňa za krídla človeka. Podáva sa buď s plovom, bešbarmakom, alebo len tak, dusené a nakrájané na kocky v miske na pikniku. Pokiaľ ho nepripraví šikovná gazdinka, tak je bez výraznej chuti a suché.
Lipioška
Fantastická lakocinka strednej Ázie. Okrúhly chlieb s nádhernými ornamentami pečený v tandori peci. Najlepší je ešte horúci. Je sa na raňajky, obed, večeru, medzi hlavnými jedlami s džemom, medom, zeleninovým šalátom., mäsom, s polievkou. Zapíja sa množstvom šálok zeleného čaju. Zachráni, ak na vás príde krutý hlad. Najkrajšie a najchutnejšie lipiošky hľadajte na kirgizských trhoch.
Šašlyk
Grilované kocky mäsa pripraveného v marináde s cibuľou. Klasika strednej Ázie ako aj Gruzínska, Ukrajiny, Arménska, Azerbajdžanu. Zajedá sa lipioškou, zapíja kymyzom, limonádou, vodkou. Vodiči a deti zeleným čajom.
Bliny
Nájdete ich hlavne na juhovýchode Kirgizska, kde sa koncentruje ruské obyvateľstvo. Bliny, alebo blinčiky sú ako slovenské lievance, jedia sa na raňajky, dochucujú medom, džemom a kyslou smotanou. Často vám v guesthousoch ponúknu k blinom čokoládové cukríky. “Aby ste mali sladký život,” usmejú sa.
Peľmeni
Varené knedlíčky plnené mäsom vo vývare s čerstvým kôprom. Dostať ich v každom regióne Kirgizska, podáva sa k nim lipioška alebo chlieb.
Kvas
V supermarketoch ho dostať v plastových fľašiach, na uliciach ho zoženiete hneď ako je teplejšie počasie. Predávajú ho tetušky v menšej nádrži spolu so slaným zakysaným mliekom. Zvlášť, samozrejme. Kvas je fermentovaný nápoj z obilnín, pôvodne s miernym percentom alkoholu, vo fľašiach dnes už čiste nealko. Výborné osvieženie najmä v lete. Bonus: je plný vitamínov!
Kymyz
Nuž, drahí priatelia, na toto potrebujete silný žalúdok, prípadne toaletu na dosah, resp. na dobehnutie. Slávny kymyz je fermentované kobylie mlieko, ktoré dodnes pijú pastieri v horách na litre. Vám na prvé okoštovanie postačí pár glgov. Mne stačil jeden. Chuťovo pripomína kymyz jemný kefír, len s omnoho výraznejšou živočíšnou vôňou.
Mnoho zo spomenutých jedál nájdete v miestnych reštauráciách, prípadne v bufetových kantínach. Ak budete na trhoch, nebojte si dať čerstvé šaláty, lipiošku, ašľan-fu. Cenovo sa hlavné jedlo v Kirgizsku pohybuje od 0.80 do 3 eur. V guesthousoch často ponúkajú miestne jedlá za príplatok, dajte sa nahovoriť. Jedno domáce jedlo od pani domu zasýti na pol dňa. Kirgizské gazdinky vedia.